JUPINOITA REPUSTA (-16 päivää reissuun)


Tästä on kyse:  Olen 57-vuotias mies Tampereelta. Toteutan 11 kuukauden maailmanympärimatkan 2023-2024. Reppureissuni suuntautuu pääosin päiväntasaajan tuolle puolen: Afrikkaan-Oseaniaan-Kaakkois-Aasiaan-Australiaan-Uuteen-Seelantiin-Etelä-Amerikkaan-Keski-Amerikkaan ja Karibialle.   



VIIKON VAATTEILLA PÄRJÄTTÄVÄ 46 VIIKKOA

Tein kokeneiden reissaajien vinkkaamana koepakkauksen. Laitoin siis suurin piirtein kaiken kuten sitten reissussa (lennoilla) on tarkoitus olla, nähdäkseni miten suunnitellut vaatteet ja tarvikkeet mahtuvat mukaan, ja miten vältän ylipainon lentokoneen ruumaan menevästä laukusta. 









Mahdollistavan oivalluksen hetki oli se, kun sisäistin etten voi ottaa riittävästi vaatteita mukaan. 
Itsestään selvää, mutta silti vapauttavaa, kun ymmärtää kuinka vähällä pärjää. Lähtökohta siis on, että minulla on vaatteet viikoksi, sitten on päästävä pyykille. Paljon pidempään niitä ei voi kuitenkaan likaisena säilyttää matkatavaroissa, kuten ei kotonakaan tietenkään. Siksi siis turha ottaa esim. 2 viikon vaatteita, viikon vaatekerta riittää. Samoin täytyi tehdä itselle heti selväksi, etten ota mukaan mitään hienosteluvaatteita. Jos päätän mennä esim. Sydneyssä oopperaan tai uudenvuodenaattona Aucklandissa/Rarotongassa syömään hienompaan paikkaan, niin sitten on keksittävä jotain. Osan vaatteista tulen matkalla vaihtamaan uusiin. 

Käyn paikoissa, joista haluan varmasti ostaa muistoksi T-paidan tms. mutta niiden kanssa täytyy kriittisesti miettiä, että mitkä lähetän kotiin postipakettina, mitkä jäävät pelkäksi reissuvaatteeksi ja hävitän sitten uusien muistojen tullessa tärkeämmäksi. 

Joitain vaatteita, joiden todennäköinen tarve on vasta tammikuussa, otan silti mukaan jo Suomesta. Pelkään, ettei paikan päältä löydy ”aikuisten kokoja”, sillä pelkän XXL-kokoisen T-paidan löytäminen on ollut haastavaa jo Etelä-Euroopan maissa. Latino- ja tietenkin aasialaiset miehet ovat semmoista mikkihiirikokoa, etten voi luottaa tarjontaan ainakaan sään kannalta välttämättömissä vaatteissa.  

Patagonia on tunnettu laatumerkki vaatteiden valmistajana. Olen ostanut kevään aikana kevytuntuvatakin, tuulta ja sadetta pitävän kuoritakin sekä fleece-puseron/takin. Ymmärtääkseni tässä on aika järkevä kombo joista saan sopivan yhdistelmän niin Afrikan viileisiin aamuihin, Bolivian ja Perun vuorille nollakeleihin, sekä St Helenan ja Patagonian kylmiin tuuliin. Toisaalta nuo huippuunsa suunnitellut vaatteet ovat keveitä ja mahtuvat pieneen tilaan eivätkä häiritse rinkan pohjalla Sumatran sademetsissä tai Sansibarilla. Untuvatakin saa pakattua omaan povitaskuunsa eikä se paina juuri mitään.     

Partioaitta, josta en ikinä kuvitellut ostavani mitään, enkä tosiasiassa ole ymmärtänyt miten heillä on liikkeet niin keskeisillä paikoilla, on tehnyt kelpo tilin jo pelkästään minun ostoksistani.
 
Lähtökohtani on, että minulla on 2 kuljetusyksikköä, ruumaan menevä rinkka ja käsimatkavarana kulkeva reppu, sekä lisäksi ainakin lennoilla olkalaukku, joka käy ns. ”personal item” laukusta, sinne ”edessä olevan istuimen alle”. Olkalaukun avulla saan kevennettyä mahdollisesti punnittavien laukkujen painoa, ja saan pidettyä arvokamat välittömässä läheisyydessäni. Pääsääntöisesti olkalaukku kulkee kuitenkin tyhjänä rinkassa. 
 
Rinkka  (80 L) täytyy pitää mahdollisimman kevyenä, mieluiten alle 15 kg, jolloin saan sen kaikille lennoille ilman lisämaksua. Kilroylta ostamillani lennoilla (22 kpl) tämä ei ole ongelma, painoraja 23 kg, mutta kun ostan matkalta itse 5-10 lentoa lisää, niin yli 15 kiloisesta voi tulla aika isojakin lisäkustannuksia. Paikalliset lentoyhtiöt kätkevät sääntöihinsä helposti lennon tuplaavan hinnan ruumaan meneville matkalaukuille. Tai esim. Kenian safarille vievään pienlentokoneeseen sellaisia ”suuria” laukkuja ei oteta rahallakaan. 

Reppuuni (20 L) sijoitan lentojen ajaksi välttämättömät CPAP-laitteeni ja GoPro -kameran (akkuineen) lisäksi kaikki painavat tavarat, mm. läppärin laturin ja kirjan. Lisäksi ne tavarat, joita en voi laittaa ruumaan, joita ilman en pärjää. Sitten lentojen välillä saan ainakin nuo kaksi tilaa vievintä pakettia (CPAP ja GoPro) rinkkaan. Maissa siirtyessä reppu toimii tavallisena päiväreppuna, ikään kuin tukikohtana. Se on jo tuttua, ilman reppua en ole kulkenut juuri mihinkään vuoden 2016 jälkeen, kun heittäydyin korishommiin.  Lähtökohta on, että repun kanssa selviän tarvittaessa vaikka viikon, jos rinkka katoaa. 

Jos nyt jotakuta kiinnostaa mitä otan mukaan, niin tässä aika tarkka 


PAKKAUSLISTA


PÄÄLLE JA TASKUIHIN:

Kävelykengät
Lentosukat
College-verkkarit
Boxerit
T-paita (merinovillaa)
Fleece-takki 
Kuoritakki (ehkä rinkkaan, jollei sadetta luvassa välittömästi)
Taskulompakko (jossa luottokortti 1, tulevan maan valuutta, pieni varakäteinen dollareina) 
Puhelin + luottokortti 2

OLKALAUKKUUN:
AirTag
Lukulasit
Dokumenttilompakko, jossa 
- vakuutuskortti
- Luottokortti 3
- Muut ennakkoon hankitut käteisvaluutat
- passi
- ajankohtaiset lentoliput printattuna (varmuudeksi)
- rokotustodistus
- ajokortti
- kansainvälinen ajokortti
- lentokenttien lounge-kortti
- kynät + muistilehtiö
- nenäliinat
- muistitikku (jossa reissun dokumentit varmuuskopioituna, jos pilveen ei aina pääse)
- ylimääräisiä passikuvia
Ipod kuulokkeet
Ipad
Latausjohtoja ja läppärin laturi
Tuubihuivi (käy silmien peittona)
Käsidesi
Kasvomaski (muutama varmuudeksi mukaan)
Kertakäyttösadeviitta

REPPUUN:
AirTag
Varalasit
Villasukat (lentokoneessa ihan ykköset)
Korvatulpat
CPAP-laitelaukku (sis. kaiken tähän liittyvän)
GoPro -kameran kuljetuskotelo (sis. kaiken kameraan liitttyvän)
Lääkedosetti (1 vkon lääkkeet)
Varakassa, dollareita piilotettuna sopiva määrä 
Life Straw -suodattava vesipullo
Varavirtalähde
Puhelimen laturi
Pieni aurinkovoide 

Pieni hygieniapussi:
shampoo silikonipulloissa
dödö
hammasharja + pikkutahna

Printatut matkadokumenttikopiot
Vakuutuspaperit printattuna
Lääkereseptit printattuna
Repun sadesuojapussi

RINKKAAN:
AirTag
Aurinkolasit (vahvuuksilla)
Lääkkeet (n. 4 kuukaudeksi)
Pieni ensiapupakkaus (ml. rakkolaastarit)
Hyttyssuojaa
Normaalikokoinen hammastahna ja shampoopullo (kun en voi ihan kaikkia laatuja käyttää)
Kynsinipsut + pikkusakset
WC-paperirulla
Isompi nenäliina paketti 
Partaterä
Partakone (jos löydän halvan ja kevyen patterimallin)

Mikrokuitupyyhe
Kevyet villahanskat
Pipo (hankin vasta matkalta)
Rinkan sadesuojapussi

Vaatteet:
Aurinkolakki
Vaelluskengät 
Läpsyttimet
Sandaalit
Sukat (merino) 5 paria
Alussukat (vaelluksia varten, merino) 2 paria
Lämpimät sukat (merino) 1 pari
Boxerit 7 
Matkailuhousut (joista saa shortsit/chinokset/täyspitkät housut) 
Siistimmät shortsit
Farkut
Urheilushortsit 
Uimashortsit
Kauluksellinen pitkähihainen ”matkailupaita”
T-paita (merino) 2
Pitkähihainen merinopaita
Susijengin tekninen T-paita
T-paita (ostan matkalta)
Huppari (ostan matkalta)
Kevytuntuvatakki

Elektroniikka pussukka, 
johon maissa änkeän kaiken elektroniikan, mutta lentokoneessa esim. mitään akullisia ei saa laittaa ruumaan:
jatkojohto 
kansainvälinen pistoke 
Varavirtalähde
Sim-kortin irrottamiseen sopiva piikki
  

Koepakkaus oli mieltä huojentava. Rinkka painoi vain reilut 11 kg, joten siinä on vielä muutama kilo kasvuvaraa. Kaikki mahtui hyvin mukaan ja pelivaraa on siis laukkujen välilläkin vielä.
Rinkka selässä tuntui oikein mukavalta enkä usko sen muodostuvan ongelmaksi, vaikka kantaisin sitä pitempäänkin. Siinä on kuitenkin myös pyörät, joten monessa paikassa voin myös vetää sitä perässäni. Päiväreppu telakoitui mukavasti ns. eturepuksi ja olkalaukkukin osoitti tarkoituksenmukaisuutensa.

Tältä osin olen aika valmis. 







 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

AITUTAKI JA RAROTONGA (COOKINSAARET)

UUSI-SEELANTI

ENSIMMÄINEN MATKAPÄIVÄ: TAMPERE – HELSINKI - DOHA